Loading...

Novice

Slovenska bakla v Železnikih

V Železnikih kljub nenehnem dežju veliko nasmejanih obrazov

Tretja občina dvajsetega dne vseslovenskega popotovanja je bila občina Železniki, kjer smo se  zbrali na igrišču v Dašnici. Nekaj čez 100 nadobudnih otrok, staršev in športnikov ni zmotilo niti nenehno močno deževje. Ponosno in z nasmehi na obrazi so se podali v kroge. Čast prvega kroga je pripadla Romanu Kejžarju, slovenskem maratoncu in olimpijcu, kateremu so družbo delali člani Atletskega kluba Železniki. V drugem krogu se je izkazala Petra Dobravec, ki ga je pretekla v družbi sočlanov Strelskega društva Lotrič Železniki. V tretji krog se je podal župan Marko Gasser z učenci Osnovne šole Železniki, ki so baklo in zastave predali Metki Munih Habjan, smučarski tekačici in olimpijki ter članom Rokometnega društva Alples. Predzadnji krog so odtekli predstavniki NK Niko Železniki, v spremstvu Borisa Kavčiča, predsednika strokovnega sveta za šport, ki se jim je spontano pridružil župan v svoj drugi krog dneva. V zadnji, šesti krog je ponovno podal župan skupaj s člani Smučarskega kluba Domel. Medtem, ko so številni člani že omenjenih društev in organizacij tekli, so zbrane nagovorili predstavniki vseh sodelujočih društev in organizacij, med njimi tudi Jure Rejec, alpski smučar in paralimpijec ter člani Smučarskega kluba Domel. Baklina karavana svojo pot nadaljuje v občinah Naklo, Škofja Loka in Kranj. 

Foto: Jurij Kodrun/Bobo
Slovenska bakla je svojo pot začela v sredo 17. aprila, v ponedeljek, 13. maja 2024 ob 18. uri jo pričakujemo tudi v Železnikih.

Pridite na Športni park Železniki, da v čim večjem številu pospremimo slovensko baklo. Baklo bodo nosili znani športniki iz Selške doline v spremstvu športnikov iz naslednjih društev. Rokometni klub Alples, Nogometni klub Železniki, Strelsko društvo Lotrič, Atletsko društvo Železniki, Smučarski klub Domel in Osnovna šola Železniki. 


Slovenska bakla bo tako tudi letos (prvi tovrstni projekt leta 2021 pred igrami v Tokiu je naletel na izjemen odziv) obiskala vse občine v Sloveniji, organizatorji pa računajo, da se bo tudi letos med aprilom in julijem zvrstilo okoli 10 tisoč nosilcev bakle, ki bodo simbolično na pot proti najvišjim olimpijskim ciljem v Parizu pospremili naše vrhunske športnike. Bakla bo pot začela natanko 100 dni pred odprtjem iger v Parizu 17. aprila na skrajnem severu-vzhodu države v občini Lendava, in bo naprej obiskala vse prekmurske občine ter pot nadaljevala vse do zadnje obiskane občine, ki bo predvidoma Kranjska Gora z vzponom na Triglav 13. julija. Poleg vseh 212 občin, v katerih bo plamenico poneslo na tisoče mladih, predstavnikov lokalnih športnih klubov in društev ter drugih zainteresiranih ljubiteljev športa, bo bakla zavila tudi v vse štiri sosednje države in pokukala k zamejskim Slovencem na Madžarskem, v Avstriji, Italiji in na Hrvaškem. Baklo med potjo vnovič čaka kup pestrih izzivov, saj ji nekatere občine pripravljajo prav poseben sprejem in način prenosa v svojem okolju, čudoviti jekleno-leseni lepotici pa bodo pokazali nekatere najbolj zanimive kotičke v svojem okolišu. Kot pred tremi leti bo bakla bržčas spet doživela različne oblike prenosa in prevoza, saj z njo ne bodo zgolj tekli, temveč tudi kolesarili, rolali, kotalkali, jadrali, čolnarili, leteli, se spustili v jamo in dvignili na razgledno točko ter ji tako pokazali mnoge čudovite kotičke Slovenije.


Pot bakle bodo spremljali tudi mnogi sedanji in nekdanji vrhunski športniki, z njo bo pogosto tudi njen letošnji ambasador Jani Klemenčič, nekdanji veslač in dobitnik prve kolajne za samostojno Slovenijo na poletnih olimpijskih igrah. V 72 delovnih dneh bakle, ko bo v povprečju vsak dan obiskala po tri občine, organizatorji računajo, da bo okoli 10 tisoč nosilcev z njo preteklo prek 7 tisoč kilometrov, dodaten magnet za vse letošnje nosilce bakle pa bo tudi zanimiva nagradna igra OKS-ZŠZ in aktivnosti nekaterih partnerjev oziroma pokroviteljev naše olimpijske družine.


Spremljajte medijske kanale Olimpijske komiteja Slovenije in lokalnih skupnosti ter se pridružite edinemu slovenskemu projektu, ki na terenu združuje vseh 212 slovenskih občin!